Deel 3: zoektocht naar Huis ten Bosch gaat beginnen

Een korte blog. Een vluchtige update. Het is alweer een tijdje stil rondom de zoektocht naar het verdwenen Weesper kasteel Huis ten Bosch. Maar er nieuws, groot nieuws!

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik voor het laatst iets schreef over de zoektocht naar Huis ten Bosch. In de tussentijd is er heel veel gebeurd. Veel dat ik niet openbaar heb kunnen delen. Dat zit zo.

Naar aanleiding van mijn tweede blog over Huis ten Bosch werd ik door tal van mensen benaderd die mij wilden helpen met een veldonderzoek naar de resten van het verdwenen kasteel. Daar ben ik lang terughoudend in geweest. Los van het feit dat ik geen eigenaar ben van de grond, is archeologisch onderzoek nauwkeurig werk en er zijn veel cowboys actief die meer stukmaken dan goedmaken.

Ook kwam ik vast te zitten in het dilemma: wat gebeurt er als je daadwerkelijk de resten van Huis ten Bosch vindt? En je maakt dat bekend? Dan heb je een grote kans dat er allemaal schatzoekers komen die het weiland verstoren op zoek naar allerlei snuisterijen. De schade zou mogelijk niet te overzien zijn.

Dit, en vanwege corona, besloot ik om het project maar even een beetje stil te leggen. Het maar even te laten. Voor bovenstaande leek geen oplossing beschikbaar.

Tot de gemeente Amsterdam belde. De gemeente waar Weesp in maart mee gaat fuseren. De gemeente Amsterdam heeft nog een eigen archeologische dienst en had wel interesse in het gaan zoeken naar Huis ten Bosch. Vast ook gedreven vanwege de link naar de roemruchte familie Van Amstel.

En zo is de stand van zaken nu. Er gaat gezocht worden. Door de gemeente Amsterdam. Dus daarmee is het hele project voorzien van de nodige zekerheden of de kwaliteit, maar ook als er ook daadwerkelijk wat wordt gevonden. Daar ga ik wel vanuit.

AT5: Wordt het verdwenen kasteel bij Weesp eindelijk gevonden?

Spannend, en het zal binnenkort hier dus weer meer gaan over Huis ten Bosch!

2 reacties / Voeg je reactie hieronder toe

  1. Gefeliciteerd met de ontwikkelingen en de vondst! Heb je nog iets gehad aan mijn neuzelen op een van je eerdere kasteelblogs?

    1. Jazeker! Dat is allemaal gelezen en ook doorgespeeld.

      De zoektocht naar de geschiedenis is met het archeologisch onderzoek nog lang niet klaar. Het is pas het begin waarbij het fysieke deel (het kasteel) alleen maar een fundament is voor ook een goed bronnenonderzoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *