Het einde van het kunstwerk op de Achtkant is in zicht, goed nieuws!

Er is volgens mij niemand te vinden in Weesp die het wanschapen kunstwerk op bastion De Nieuwe Achtkant geslaagd vindt. Echt, niemand. Nee, écht, écht, niemand! Want laten we eerlijk zijn: wat de boodschap van het in 2010 opgeleverde betonnen kunstwerk dan ook mag zijn, het is niet geslaagd. De gemeente gaat nu ingrijpen. Hoera!

Dat vonden trouwens de bekladders ook van de tekst ‘gemeente bedankt!’, ‘6 miljoen euro?’ en ‘levensgevaarlijk’ in 2010 al, vlak na de oplevering. Die zomer werd het, met veel geld gereconstrueerde, bastion De Nieuwe Achtkant opgeleverd.

De restauratie van een van de vier vestingpunten zou het lichtend voorbeeld moeten zijn voor de restauratie van nog twee andere vestingpunten (de Bakker- en Draaierschans), maar de maatschappelijke weerstand daartegen werd niet weggenomen met de complete kaalslag van De Nieuwe Achtkant. Sterker nog, die weerstand werd alleen nog maar verhoogd. Niet in de laatste plaats door de niet te missen betonnen doorsnijding van de vestingwal.

De eerste bekladding bleek overigens de aanleiding voor nog veel meer graffiti. Al sinds de oplevering is de betonnen muur onafgebroken ondergespoten met allerlei teksten. De gemeente besloot uiteindelijk de boel niet eens meer schoon te maken. Een armoedig gezicht.
Nu nog prominent in beeld, straks hopelijk niet meer!

Hoogte
Wat ooit een lieflijk en wat vervallen zwemstrandje was aan de voet van een ingezakte vestingwal werd dertien jaar geleden vervangen door het betonnen kunstwerk. Het verhaal daarachter is dat de hoge kant van de betonnen muur de originele 19e-eeuwse situatie laat zien en het lage deel de oude 17e eeuwse hoogte.

Dat laatste geloof ik meteen, dat eerste feit heb ik altijd betwijfeld omdat ik er nooit enig bewijs voor heb gezien dat de vestingwallen zo hoog zijn geweest. Met René Ros, kenner van de Stelling van Amsterdam had ik daar overigens een leuke draadje op Twitter over:

Ik heb mij altijd verbaasd dat dit kunstwerk vanuit veiligheidsoverwegingen zomaar kan. De vestingwallen zijn vrij beklimbaar en het is echt niet moeilijk om over het randje een enorme doodsmak naar beneden te maken de doorsnijding in…
Straks moet de hoogte weer gelijk worden. Een prima idee.

Maakt ook niet uit eigenlijk. Feit is dat het einde van het betonnen kunstwerk na bijna 14 jaar aan de Weesper horizon te hebben geschitterd alweer in zicht is. De gemeente Amsterdam gaat de schansen van Weesp grondig onder handen nemen en op initiatief van een paar hele slimme Weespers gaat ook de zaag in het betonnen kunstwerk van de Nieuwe Achtkant. De doorsnijding blijft, de hoge kant gaat eraf en de uitstraling wordt van staal in plaats van beton. Daarmee wordt het een stuk minder dominerend voor de omgeving. Driewerf hoera!

7 reacties / Voeg je reactie hieronder toe

 1. Zo helemaal mee eens, waarde neef! Een foeilelijk gedrocht en levensgevaarlijk! Dat daar nooit iemand een doodsmak heeft gemaakt is (gelukkig) een wonder. Ik ken ook geen Weesper die het heeft kunnen waarderen. Een zogenaamde zeer dure miskleun!

 2. De betonnen muur links geeft een indruk van de hoogte van de wal ter plaatse van de kanonremise. De wallen hadden in de late negentiende eeuw niet één uniforme hoogte. Er waren dwarswalletjes, de zogenaamde traverses, die hoger waren en de kanonremise was nog hoger.

 3. Met heel veel belastinggeld van de weespers gebouwd en nu weer met heel veel belastinggeld afgebroken .
  Het is zo makkelijk geld uitgeven van een ander en dan de mooie meneer/ mevrouw uithangen.

 4. Dank voor je leuke artikel, als zeer betrokken mede Weesper, de schans ligt achter ons huis, zijn we dankbaar dat het gedrocht zal worden veranderd. Helaas gaat de extra 1.40 meter die ze op de schans hebben geplempt niet worden verlaagd.
  De tijd dat mijn kinderen heerlijk door het gras en de wilde bloemen wandelden is gewoon weg,
  De ijsvogel is verjaagd, de vleermuis ook en vooral de biodiversiteit is verdwenen.
  Ik vind ook dat met onze zogenaamde inspraak 13 jaar geleden geen fluit is gedaan.
  Aan de kant ermee
  en gewoon doen wat we zelf willen…beschamend!!

  Wat rest zijn racebaantjes voor fietsers en brommers, hondendrollen en mensen met luide muziek en taalgebruik wat beschamend is.

 5. Het maken van een cesuur in een verdedigingswal is sowieso merkwaardig. Het laatste wat een defensief werk moet communiceren is een acces voor de vijand. Het gevaar van vallen zal met de verlaging iets verminderen. Maar het gevaar van het zwemmen in een doorvaart waartoe de steiger uitnodigt, blijft helaas.

  1. Zwemmen gaat prima daar, er is geen enkel probleem met de doorvaart. Ik zwem er graag en zie echt niet in wat het probleem zou zijn.
   Maar wel eens dat het vreselijke beton wordt aangepakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *