Weg met de Bernhardlaan, het is tijd voor de Bontelaan!

Laat ik vooropstellen: ik ben geen republikein, maar dat prins Bernhard met het voortschrijden van de tijd in steeds slechter daglicht komt te staan, is een feit. Een oproep: laten we een oud plan weer afstoffen en twee vliegen in één klap slaan, we hernoemen de Weesper Bernhardlaan tot de Bontelaan.

De laan (het is meer een kleine straat) werd kort na het huwelijk van Bernhard met Juliana naar de Duitse prins vernoemd. Eigen foto

Wacht. Ho effe! De ‘Bontelaan’? Wat is dat? Een laan vol bonte avonden? Nee, de Bontelaan is een vernoeming naar de neergeschoten verzetsstrijder Kor Bonte. Al jaren en jaren pleit historicus Dick van Zomeren, die veel onderzoek deed naar Weesp in de oorlog, dat er nu eindelijk een straat vernoemd zou moeten worden naar de 20-jarige Weesper. Van Zomeren kreeg het zelfs zover dat in 2017 het toenmalige Weesper college beloofde dat er ooit een straat naar Kor Bonte vernoemd zou worden. Dat gebeurde tot op de dag van vandaag niet.

Treurig verhaal
Het verhaal van Kor Bonte is treurig. Hij wordt op 25 januari 1924 geboren in Hilversum. In 1939 vestigt het gezin zich in Weesp: op de Beatrixlaan 10 – dat is om de hoek van de huidige Bernhardlaan-! In 1943 moet Kor op last van de Duitse bezetter gaan werken in Duitsland. Begin 1944 is hij voor verlof terug in Nederland. Hij besluit onder te duiken. Dat doet hij aanvankelijk in Muiden, maar in de zomer van ’44 vertrekt hij naar Amsterdam.

De Weesper Kor Bonte wordt op 20-jarige leeftijd door de Duitsers geëxecuteerd. Foto: archief Dick van Zomeren

Kor komt daar in aanraking met de Amsterdammer Rienk Zevering die in het verzet zit en hulp aan joden verleent, bonkaarten distribueert en persoonsbewijzen vervalst. Kor moet daarvan hebben geweten of zelfs geholpen.

Duitsers doen een inval en arresteren op Rienk Zevering en Kor Bonte. Ze worden opgesloten. Op 23 oktober 1944 fusilleren verzetsstrijders Herbert Oehlschlägel, een belangrijke medewerker van de Duitse Sicherheitsdienst. Uit represaille worden 29 gevangenen op de Amsterdamse Apollolaan een dag later doodgeschoten. Rienk en Kor zitten daarbij. Een tragisch ongeluk, want er duiken later verhalen op dat Kor en Rienk eigenlijk die week vrij zouden komen. Kor wordt 20 jaar.

Een geliefde straat om te wonen: de Prins Bernhardlaan. Eigen foto

Prins Bernhard
Het blazoen van prins Bernhard liep natuurlijk al een flinke smet op met de hele Lockheed-affaire in 1976, waarbij de prins steekpenningen had aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigenbouwer. Recent kwamen daar de berichten bij dat Bernhard voor de oorlog lid is geweest van de Duitse nazi-partij. Daarmee wordt het beeld duidelijker van een prins die hier en daar de randjes opzocht, om het aardig te zeggen.

Weesp vernoemde vlak na het huwelijk met prinses Juliana in 1937 een straat naar de nieuwste aanwinst van het Koninklijk Huis. Het is niet gek om hardop af te vragen of we nu, met alles wat we nu weten, die benoeming in stand moeten houden.

Dick van Zomeren in 2016 voor de deur van het oude huis van Kor Bonte in de Beatrixlaan, op steenworp afstand van de Bernhardlaan. Eigen foto.

Het lukt Weesp kennelijk al zes jaar niet om de belofte aan Dick van Zomeren te vervullen om een straat naar Kor Bonte te vernoemen, ondanks dat er straten en zelfs hele lanen in Weespersluis zijn gebouwd. Het hernoemen van de Bernhardlaan zou gezien de ligging, vlak bij het huis van Kor Bonte en gezien het gedeelde oorlogsverleden helemaal geen rare geste zijn. Ik zeg: doen!

Bronnen:

Weesp in oorlogstijd, Dick van Zomeren, 2012
Weesper straatnamen, Deel II, Cor Draijer, 2009
WeesperNieuws, 24 januari 2017 & 18 januari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *