Elfstedentocht? De Twaalfstedentocht, dat is pas wat!

Met de voorspellingen die dikke pakken ijs voorzien, neemt overal in het land de schaatskoorts de overhand. De Elfstedentochtdiscussie lijkt daarbij de heilige graal. Maar wie weet dat er ook een Twaalfstedentocht bestaat? En die komt langs Weesp!

Nog zwaarder dan de Elfstedentocht is de Twaalfstedentocht. Een rit van 320 km (Elfstedentocht is 200 kilometer) op de schaats die zoveel ijs vereist (pas op, woordgrap), dat die pas twee keer is verreden. En ondanks alle klimatologische waarschuwingen is de kans op een dergelijke tocht wel iets gestegen. De Twaalfstedentocht loopt namelijk deels over het Markermeer en de kans dat het Markermeer dichtvriest is door de afsluiting van het IJsselmeer een ietsjepietsje waarschijnlijker geworden dan vroeger. Ook omdat het water zoet in plaats van zout is geworden.

Gaat voor het eerst sinds 2012 de Vecht weer dichtvriezen? Foto: Christian Pfeiffer

De route gaat van Haarlem, Amsterdam, Weesp, Naarden en Muiden en vervolgens via Pampus naar Monnickendam, Edam, Purmerend, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik naar Alkmaar.

Zoals gezegd is de tocht pas twee verreden. Een keer in 1677 een keer in 1822.

Wikipedia:

“1676 was een winter met zware vorst. Nadat zelfs het Haarlemmermeer en delen van de Zuiderzee waren dichtgevroren kregen vier inwoners van Koog aan de Zaan: molenaar Claas Arisz. Caeskoper, Meindert Arendsz, Jacob Blauw en Jacob Buur het idee om een langeafstandstocht te houden op de schaats. In de twee weken daarvoor had Claas Caeskoper al bijna dagelijks een schaatstocht door Noord-Holland gemaakt in onder andere Amsterdam, Assendelft, de Wijk (Beverwijk) en Oostzaan.

Vanaf 13 december begon het hard te vriezen en reed hij naar Amsterdam, Medemblik en naar Alkmaar. Om vier uur ’s ochtends op 19 december vertrekken zij vanuit hun woonplaats. 16,5 uur en 320 kilometer later keerden zij terug in Koog aan de Zaan na 12 steden te hebben aangedaan. Claas Caeskoper hield een dagboek bij en schreef:”

Nou Weespertjes. Maak je borst maar nat. Een inkomst van de schaatsers uit Amsterdam over het Smal Weesp, langs molen ’t Haantje, even stempelen bij Toeters voor en dan snel over de Vecht richting Muiden is gegarandeerd voor legendarische tv-beelden op Nederland 1, nietwaar?

1 reactie / Voeg je reactie hieronder toe

  1. Gaaf!!!
    Ik schaats heel graag en al heel lang, dus laat deze tocht maar komen, wel graag als estafette want 320 km is wel heel veel!!
    Of, voor minder positief ingestelde mensen die niet meer geloven in natuurijs, hoe leuk is het om deze tocht om te zetten naar een fietstocht??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *