Het geheim van ‘s-Gravelandseweg 19

Joost van Vuurtoren | deMakelaars.nl belde. De Weesper makelaars hebben ‘s-Gravelandseweg 19 in de verkoop. De boerderij in het Weesper buitengebied gaat voor een miljoen van eigenaar verwisselen. Maar voordat dit zou gebeuren, was er een klein mysterie dat opgehelderd moest worden.

‘s-Gravelandseweg 19 is in 1920 gebouwd. Het is geen monument, wel door de gemeente als karakteristiek gebouw bestempeld. Dat betekent dat het niet zomaar gesloopt mag worden. De boerderij is al sinds de bouw in dezelfde familie geweest. Tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw is er actief geboerd door Steef Pronk. Hij overleed vorig jaar op hoge leeftijd. Van binnen is de boerderij sober, maar grotendeels origineel. Ik mocht er samen met Joost doorheen lopen; het is alsof je een tijdscapsule binnenstapt. Na het overlijden van ‘ome Steef’ was de familie nu belast met de verkoop.

Aan belangstelling geen gebrek. De makelaars kregen aanvragen voor tientallen bezichtigingen. Iedereen mocht komen kijken, maar kregen allemaal een kleine opmerking: de boerderij zou verkocht worden zoals die getoond werd, behalve voor de muur in de voorkamer. Voor onderzoek kwam daar een gaatje.

Wat was het geval? In de voorkamer, naast de eetkamer was een wand die beduidend meer naar binnen stond dan volgens de buitenmuur zou kunnen. Een kleine meter vermist: een verborgen ruimte. Het geheim was al bij de familie bekend. Voordat de boerderij verkocht zou kunnen worden moest gekeken worden wat er in de ruimte lag.

Joost belde dus of ik zin had om mee te gaan op verborgen-ruimte-jacht aan de ‘s-Gravelandseweg. Dat zou ik wel eens leuk kunnen vinden. En natuurlijk! Graag zelfs!

Bij een voorinspectie met Joost viel vooral op hoe de valse muur in de kamer was geïntegreerd. De profielen van het plafond sloten keurig aan en ook het oude stucwerk was keurig doorgetrokken en in lijn gebracht op de plek waar de muur met de kamer aansloot.

Uw blogger van dienst op zoek naar geheime vloerluiken. Foto: Joost – Vuurtoren | deMakelaars.nl

Op een zonnige zaterdagmorgen werd er met de familie verzameld in de tuin. Met koffie en koek. Wat zou er in de ruimte liggen? Hoewel de meesten ervan uitgingen dat het niks zou zijn, was er toch de stiekeme hoop dat er wat bijzonders zou zijn. Waar zou de ruimte voor gebruikt zijn? Onderduikers in de oorlog? Een opbergplek? Wie zou het zeggen.

De boor er in!
Na de koffie was het zover: de boor ging in de muur. Dit nadat eerst op zolder was uitgezocht of er geen toegang via de vloer van de eerste verdieping mogelijk was. Jammer genoeg niet.

Er zat niks anders op dan de muur in de woonkamer te bewerken met een boor. De gipsplatenmuur gaf zich snel gewonnen aan de boor. Met een decoupeerzaag werd het gat tot handzaam formaat vergroot. Een speciale 360-camera met licht werd naar binnen gebracht.

Het moment van de waarheid. Kijken in het verse gat in de muur. En…?

En..? Wat zat er in de ruimte? Zoals wel verwacht: niks. Geen geheime schatten of familiestukken. Geen sporen van gebruik ook niet. Wat bleek? In de kamer was vroeger een bedstee geweest die was dichtgemaakt tot een wand. De bedstee was in opmerkelijk originele staat. De profieldeuren zaten er nog in.

‘s-Gravelandseweg 19 had daarmee haar geheim prijsgegeven. Geen kunstschat. Wel een kleine bouwkundige schat: een volstrekt originele bedstee. Het is aan de toekomstige kopers of ze daar misschien nog iets mee willen. Een leuk verhaal zijn ze in ieder geval wel rijker.

Kijk hier naar de 360 graden video die Joost maakte van de ruimte:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *