Weesp blijft niet Weesp

Weesp fuseert vandaag met Amsterdam. Je kon de afgelopen dagen geen krant openslaan of er stond in dat de gemeente stopt te bestaan, maar dat ‘Weesp gewoon Weesp blijft’. En dat is natuurlijk niet zo. Weesp blijft niet Weesp. Laten we het niet kleiner maken dan het is.

Want Weesp verliest met de fusie een groot deel van de rechten die de stad in 1355 van hertog Willem van Beieren kreeg. Op 20 mei 1355 gaf hij de plaats ‘Wezepe’ het recht tot het spreken van recht en andere vrijheden. Voor eeuwig. Een ander belangrijk recht dat voorkomt uit het stadsrecht is het recht tot bestuur. En dat laatste recht, dat leveren we nu in. Dit nadat we onder de tijd van Napoleon al het recht van het rechtspreken kwijtraakten. We zijn de vrijheden van Willem van Beieren kwijt.

Het stadsrecht van Weesp, uit 1355. Hier staat onder meer het recht tot het spreken van recht en zelfstandig bestuur in vastgelegd.

Dat is niet niks. Na 667 jaar doen we het licht uit. Niet dat er andere keuzes waren. Ik weet als mijn werk als gemeenteraadslid dat zelfstandig blijven op de lange termijn geen optie is, en ik ben ook blij dat Weesp voor een fusie met Amsterdam heeft gekozen. Ik ben er van overtuigd dat Weesp bij de hoofdstad beter af is en dat het grote voordelen voor de Weespers heeft.

Maar om nu te zeggen dat ‘Weesp gewoon Weesp blijft’ is het klein proberen te maken van een groot gegeven. Het voelt toch een beetje als het bagatelliseren van een verdriet dat door veel Weespers wordt gevoeld. We feesten en dansen onszelf een fusie is, maar voelen dat het eigenlijk niet klopt. Lachen als een boer met kiespijn.

Het stadhuis blijft geen stadhuis meer. De lokale politiek komt op een grotere afstand. Het aanspreekpunt voor veel zaken wordt de Stopera in Amsterdam en we zullen moeten knokken wat we waard zijn om gehoord te worden in de hoofdstad.

Het stadhuis uit 1776. Na 246 jaar vergadert de gemeenteraad hier niet meer.

Want de Aetsveldsepolder staat onder een enorme bouwdruk. De leges voor veel traditionele evenementen lijken ineens met honderden procenten te stijgen en bij wie moet je straks zijn?

Ik gun Weesp een sterke nieuwe bestuurscommissie en ik heb er alle vertrouwen in dat de mensen die daarin gekozen zijn tot het uiterste de Weesper belangen zullen verdedigen. Echter, vandaag gebeurt er iets bijzonders, iets moois, iets treurigs, iets historisch. Weesp blijft niet gewoon Weesp. Weesp wordt Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *