Het einde van het Papelaantje?

Wie kent het Papelaantje niet? Het stille weggetje dat voor jaren en jaren door de Bloemendalerpolder liep. Daar waar nu Weespersluis wordt gebouwd. De nieuwbouwwijk lijkt het weggetje op te slokken? De kaarten lijken onduidelijk verdwijnt misschien een van de oudste toegangswegen naar Weesp?

Oké, we moeten elkaar nu even diep in de ogen kijken. Het Papelaantje door de Bloemendalerpolder was al een weggetje dat je moest weten te vinden. Erg bijzonder was het smalle dijkje niet. Dus of er veel aan verloren zou gaan? Misschien niet. Cultuurhistorisch vind ik van wel.

Het oude tuinencomplex aan de Papelaan met oprukkende bebouwing van Weespersluis, zomer 2021

De Papelaan. Een oude weg die vroeger vanaf de Zeedijk bij Muiden naar Weesp liep. Een van de oude middeleeuwse toegangswegen naar Weesp. Hier kwam men vroeger vanaf Amsterdam de stad binnen. De weg staat al op de eerste kaarten van Weesp en is samen met de weg naar Muiden langs de Vecht (nu ongeveer de Korte Muiderweg), de ’s Gravelandseweg en de Utrechtseweg een van de vier oorspronkelijke routes naar de stad.

De Papelaan heet waarschijnlijk zo omdat het de weg naar het land van de ‘papen’, een negatieve bijnaam voor katholieken was. Het is bekend dat in de middeleeuwen de katholieke kerk behoorlijk wat grond in de Bloemendalerpolder had.

Aan de Papelaan lag ook het Middeleeuwse galgenveld van Weesp (daar heb ik hier meer over geschreven) en daar lag ook het, veel eeuwen later, beroemde baken ‘Whisky Papa – WP’ van Schiphol. Het laatste baken dat een rol heeft gespeeld bij de fatale vlucht van LY-1862 van de vliegtuigmaatschappij El Al op 4 oktober 1992, de Bijlmerramp. Het baken is al weggehaald, het galgenveldje blijft bewaard.

Een weggetje met nogal wat historie dus, mogelijk aangelegd bij de middeleeuwse veen-ontginningen van de Bloemendalerpolder. In de 19e eeuw werd de Papelaan al bruut aangetast door de aanleg van de spoorlijn, waardoor de Papelaan in tweeën is gesplitst. Een Papelaan ten zuiden van het spoor en een de Oude Papelaan ten noorden van het spoor (in de volksmond ‘Het Papelaantje’)

Kaart uit een milieu-effectrapportage uit 2015. De Papelaan staat hier nog wel als route (paars aangeduid)?

Het viel mij op dat de Papelaan al langer is afgesloten voor verkeer en toen ik de bouwplannen van Weespersluis bekeek zag ik zelfs dat de Papelaan na het Galgenveldje misschien helemaal wordt weggehaald. Bestudering van alle kaarten levert weinig informatie op. Er komt in ieder geval de plas doorheen dat het hart van de wijk Weespersluis gaat vormen. Ten noorden van de plan verandert het Papelaantje in een sloot, zo lijkt het. Maar een kaart bijgevoegd bij een milieueffectrapportage uit 2015 laat de Papelaan nog wel als verkeersader zien. De boerderij die er staat helemaal in het noorden blijft zover ik weet wel gewoon en ook het Duitse radarstation uit de Tweede Wereldoorlog Seeadler blijft bewaard. Gelukkig.

Maar toch doet het een beetje pijn dat Weesp een van zijn oude middeleeuwse wegen mogelijk verliest. Of in ieder geval ingrijpend verandert. Jammer, had dat nu niet anders gekund?

Het Papelaantje in de zomer van 2021

1 reactie / Voeg je reactie hieronder toe

  1. Ik dacht wel eens begrepen te hebben dat er langs het Papelaantje ook een dijkje met een pad lag. Dit om tolgelden te voorkomen? Is dat iets wat je weet of bekend is?

    Zelf heb ik het overigens jaren gefietst op weg naar kantoor Boerderij Breedland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *